lunes, 28 de diciembre de 2020

Manifiesto para proteger el Conjunto Histórico de la Arquitectura del Vino en Vilafranca del Penedès (Barcelona).

 

El Conjunt Històric de l’Arquitectura del Vi de Vilafranca del Penedès, reivindicat.

*Nota de prensa en catalán.

Desde este blog quiero agradecer al Grupo de trabajo de Patrimonio Cultural que me hayan enviado tanto el manifiesto como el dossier de prensa (incluidas imágenes que ilustran esta entrada).


MANIFIESTO

En l’actualitat, el Penedès està vivint un particular moment de reconeixement i revalorització de la cultura del vi a favor del desenvolupament econòmic i territorial. El patrimoni cultural és una herència que rebem i que no hauria de ser entès com una càrrega. Per a encarar el futur de la vila és imprescindible la seva consideració com un agent actiu i productiu a favor de la sostenibilitat.

Disposem d’un valuós patrimoni industrial: el del Conjunt Històric de l’Arquitectura del Vi a Vilafranca del Penedès, situat al voltant del carrer del Comerç i de l’entorn de l’estació, que cal protegir urgentment perquè no té garantit el seu futur més immediat. 


MANIFESTEM

El soterrament de les vies del tren a Vilafranca del Penedès ha estat una fita històrica i ara ens trobem en un moment d’enormes oportunitats i, al mateix temps, d’una gran incertesa pel que fa al patrimoni industrial de resultes dels nous plans urbanístics.

La gran extensió resultant del cobriment de les vies del tren, encara que en part buit, és ja un nou espai públic que cal saber aprofitar com a nexe d’unió amb altres parts de la vila que necessiten atenció, com és el barri del Molí d’en Rovira. A l’altra riba de les vies —al carrer del Comerç— ha emergit un patrimoni industrial procedent de l’evolució històrica del sector del vi a la nostra vila i que al 2020 encara és un patrimoni ben viu i que considerem com a excepcional en l’arquitectura vitivinícola a Catalunya. 

Celler Cortina, estado actual.

TENIM PER OBJECTIU

1. La protecció immediata del Conjunt Històric de l’Arquitectura del Vi per a evitar-ne la desaparició, tant dels cellers que es troben en el carrer del Comerç com en altres indrets del barri. Així també, del teixit industrial, els habitatges, les naus de distintes èpoques i la preservació del límit de la vila amb el paisatge natural o agrícola.


2. La valorització del patrimoni industrial i, en particular, del vitivinícola de Vilafranca del Penedès, el qual forma part de la singularitat i identitat de la vila en tant que capital del vi. Aquest patrimoni ha de ser un testimoni de Vilafranca com a punt de referència del comerç del vi i de la pagesia dedicada al conreu de la vinya.

 

3. Una aposta decidida per a un nou model de ciutat i per al futur del municipi, com es fa en altres ciutats europees del vi, que no és res més que un punt de trobada entre allò existent i ja construït i les noves arquitectures. Els antics cellers tenen moltes possibilitats d’adequació en nombrosos usos públics i privats, i poden conformar nous espais del barri i de la vila. Una nova centralitat que pot contribuir a la dinamització cultural i econòmica de la ciutat a favor del benestar de la ciutadania. Pot ser la seu d’equipaments tan necessaris com una segona biblioteca, un Centre d’Interpretació Històrica de la Ciutat, etc. Un lloc idoni amb carrers amples que convidi a anar-hi a passejar, fer-hi rutes, anar amb bicicleta.


4. Pot esdevenir una gran àgora a favor de la viticultura —a peu de l’estació de tren— on hi tinguin cabuda nombroses iniciatives a promoure, com poden ser el celler urbà, l’enoturisme, l’experimentació arquitectònica, la innovació i la creació. Un espai obert i dinàmic a favor de l’activitat empresarial i comercial:

vivers de cellers, restaurants i comerços relacionats amb el sector agroalimentari i vinícola. 



PROMOVEM

La protecció del Conjunt Històric de l’Arquitectura del Vi, entenent-la com una aportació a la valoració, la posada en ús de l’arquitectura i la dinamització del barri mitjançant el màxim grau de protecció, cultural i urbanístic possibles.

A tal efecte, impulsem la iniciativa perquè aquest Conjunt sigui declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya, segons la Llei 9/1993, del Patrimoni cultural català.

Vilafranca del Penedès, setembre de 2020

 

Grupo de trabajo de Patrimonio Cultural

Monserrat Julià, historiadora arte, especialista en Patrimonio Cultural.

Raimon Soler, historiador.

Salvador Campamà, historiador.

Josep Oller, arquitecto.

David Agustín, arquitecto.

Pere Sàbat, politólogo.

Albert Guasch, abogado- derecho urbanístico.

 

DOSSIER DE PREMSA






 









Noticias sobre la iniciativa

Tret de sortida per protegir els cellers històrics de Vilafranca del Penedès.

Fuente de la noticia https://elmon.cat/

 

SOS patrimoni: edificis del vi i els destil·lats en risc.

Fuente de la noticia https://www.naciodigital.cat

 

Demanen a la Generalitat que els cellers i altres edificacions del carrer Comerç de Vilafranca siguin declarats Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN).

Fuente de la noticia https://elcargol.com/

 

Demanen a la Generalitat que declari el carrer Comerç de Vilafranca Bé Cultural d’Interès Nacional.

Fuente de la noticia https://lafurapenedes.cat

 

Reivindiquen el Conjunt Històric de l’Arquitectura del Vi de Vilafranca.

Fuente de la noticia https://el3devuit.cat



No hay comentarios:

Publicar un comentario