lunes, 2 de noviembre de 2015

Artículo "Recuperar el patrimoni industrial valencià"

Como ya sabéis la semana pasada finalizaron las Jornadas de Patrimonio Industrial Valenciano, estando muy contentos desde APIVA por el resultado de las mismas. La semana pasada me entrevistaron como presidenta de APIVA para comentar mis impresiones sobre las jornadas.

A raíz de las jornadas y de esta entrevista se ha realizado el siguiente artículo. Os transcribo parte del mismo (está en valenciano):

Artículo realizado por Antoni Silva
Per valorar, protegir i, sobretot, donar a conèixer el patrimoni industrial del País Valencià, va nàixer fa un any i mig l'Associació de Patrimoni Industrial Valencià (APIVA) que, al costat d'una altra de més veterana –l'Associació Memòria Industrial i Moviment Obrer (AMIMO)–, han organitzat durant els mesos de setembre i octubre les primeres Jornades de Patrimoni Industrial Valencià. 

Imagen de la noticia
Les dues primeres trobades d'aquestes jornades van posar el focus en les antigues instal·lacions dels Alts Forns del Mediterrani en Port de Sagunt, una siderúrgia reconvertida i desmantellada en els anys 80 pel govern socialista de Felipe González i que va deixar al carrer a més de 3.000 treballadors; quinze vagues generals a la comarca del Camp de Morvedre entre el 1983 i 1984 donen fe de la lluita que van mantenir les obreres. Després es va derrocar una part de les instal·lacions i unes altres van quedar en estat d'abandó. La Gerència, una zona de xalets i jardí on vivien els alts directius de la siderúrgia és reclamada des de diverses entitats socials de la comarca perquè tingui un ús públic.

L'últim acte de les jornades va tenir lloc dimarts passat 27 d’octubre, en el centre cultural La Nau de la Universitat de València. Sota el títol de La recuperació i posada en valor del patrimoni industrial valencià: participació social i models de ciutat, es van donar cita diversos col·lectius del país, que realitzen campanyes de difusió i exposició de projectes des de la participació veïnal, per a la recuperació d'aquest tipus de patrimoni en estat d'abandó per a un ús social. En el debat van intervenir Cessar Guardeño, de Cercle per la Defensa i Difusió del Patrimoni Cultural; Paula Ramírez i Faina Vicedo, del col·lectiu Saginosa-Molí de paper d'Ibi (Alcoià); Antón Pardo de la campanya Volem les Naus de Ribes-Plataforma per Russafa(València); i Pasqual Herrero, d’El Fabricant de Espheres, lantiga fàbrica de ceràmica La Campaneta a Onda(la Plana Baixa).

Imagen de la mesa de las jornadas


En defensa del patrimoni industrial
Parlem amb Diana Sánchez, presidenta de APIVA, que ens dóna algun dels exemples del treball que realitzen des de diverses associacions en defensa del patrimoni industrial. En aquest sentit, assenyala el cas de l'abandonada, des de fa dècades, fàbrica de pisa daurada La Ceramo, al barri valencià de Benicalap. Després de nombroses mobilitzacions veïnals i contínues denúncies a l'Ajuntament de València, dutes a terme pel Cercle per la Defensa i Difusió del Patrimoni Cultural(CDDPV), es va haver d'optar, a causa del silenci administratiu, a elevar les denúncies al Síndic de Greuges, perquè instés al consistori a donar una resposta. “Fa dos anys l'Ajuntament va expropiar-ne una part, encara que no se sap encara quin ús va a tenir, ni quan es va a començar amb la seva rehabilitació” apunta Diana, qui afirma que “mentre no es tinguin en compte les reivindicacions del barri amb aquest espai, el futur de la Ceramo serà incert”.
...

Leer artículo completo en el siguiente enlace

No hay comentarios:

Publicar un comentario